Een vreemde nieuwe wereld
Als je internationaal wilt uitbreiden kom je in aanraking met andere culturen en gedrag wat afwijkt van wat je gewend bent. Ben je op zakenreis dan vallen de culturele verschillen op en kan je er bij terugkomst in Nederland mooie verhalen over vertellen. Start je een eigen vestiging in Zuid-Oost Azië dan brengt cultuurverschil een extra en heel belangrijk aandachtsgebied in de organisatie, wat niet weggaat, en waar continu aandacht voor nodig is.
Veel overnames, joint ventures en buitenlandse start-ups functioneren minder als verwacht of mislukken omdat het cultuur aspect wordt onderschat.
Wij hebben de ervaring in huis om de juiste begeleiding te geven bij internationale uitbreiding.
Of dit nu is bij de start van een overname of het opzetten van een nieuwe vestiging. Maar ook voor het verbeteren van het team of werken aan bedrijfscultuur.
Culturele verschillen
We kennen allemaal wel enkele voorbeelden uit de praktijk die weergeven hoe lastig het kan zijn om in een internationale setting effectief te werken. Vaak wordt “ander” gedrag wel herkend maar niet begrepen. Samenwerking gaat moeizaam en voortgang stagneert.
De vraag die je jezelf stelt: Waarom begrijpt de ander mij niet?
Iedereen start vanuit zijn eigen cultuur en deze kan van land tot land erg verschillend zijn. Voor succesvol internationaal zakendoen is het belangrijk om te begrijpen en te accepteren dat er verschillen zijn.
"Driekwart van de ellende en misverstanden in de wereld zou eindigen als mensen de schoenen van hun tegenstanders zouden aantrekken en hun standpunten zouden begrijpen"
Erken dat er verschillen zijn tussen mensen.
Als we die begrijpen, zullen we waarschijnlijk misverstanden verminderen.
In onze ervaring is het belangrijk om niet in isolatie op culturele verschillen en daaraan gekoppeld gedrag te focussen. Het is constructiever om de focus te hebben op visie van de onderneming en de gewenste bedrijfscultuur.
De bedrijfscultuur geeft richting aan gewenst gedrag om de bedrijfsdoelstellingen te realiseren. Daardoor zal iedere medewerker zich bewust moeten zijn van zijn gedrag. Binnen dit kader moet met veel aandacht naar de nationale cultuurverschillen gekeken worden.
Enkele praktijkvoorbeelden hoe cultuurverschillen voor problemen, irritatie of verrassingen kunnen zorgen worden hieronder gegeven.
Voorbeelden uit de praktijk
Afspraak is afspraak?
Wij zijn trots op onze afspraak is afspraak cultuur. Maar is dat overal zo?
U heeft overleg met uw nieuwe medewerker in Azië en spreekt af over vier weken een rapport op te leveren.
Uw medewerker is goed opgele id en heeft verstand van zaken. Zoals u gewend bent gaat u ervan uit dat de afspraak duidelijk is en dat er op tijd geleverd zal worden. U informeert een paar dagen voor de deadline of het rapport bijna klaar is. Dat blijkt niet het geval, er is wel aan gewerkt maar er is onvoldoende voortgang en het rapport blijkt nog lang niet gereed.
Dit werkt ook andersom. Als uw nieuwe medewerker uit Azië wat nodig heeft zal zijn opvolging heel anders zijn. Na een dag of twee kunt u het eerste telefoontje verwachten, ben je al gestart, wat is de voortgang.
In Azië gaan veel zaken niet zoals gepland. De infrastructuur is slecht, dingen gaan stuk en men is gewend zich aan te passen. Hoewel dit in de huidige tijd veel beter is dan 10/ 20 jaar geleden is flexibiliteit een kracht.
Een afspraak wordt gemaakt maar kan makkelijk aangepast worden. Het is dus belangrijk duidelijk en veelvuldig op te volgen om zeker te zijn dat uw afspraak door kan gaan als gepland.
Afspraken gestapeld, alles is belangrijk en prioriteit zetting laat nog wel eens te wensen over. Als je niet actief jouw afspraak opvolgt en iemand anders doet dat wel met zijn afspraak dan is de kans groot dat jouw afspraak wegzakt in de prioriteitsstelling. Immers als het belangrijk was had je wel actief aan opvolging gedaan.
Kennis is macht.
“Kennis is macht” is een bekende uitspraak. Wat wij minder kennen is de uitspraak “vragen is zwakte”.
Voor inkoop van een cruciale grondstof is een overleg gepland. Voor uw onderneming werkt de Nederlandse inkoper samen met uw Indiase Managing Director. In het overleg met leverancier worden een aantal vragen van de Nederlandse inkoper niet door de leverancier, aan wie de vraag werd gesteld, beantwoord maar door de Managing Director uit India.
Na afloop van het overleg was zowel de Managing Director als de inkoper geirriteerd.
De Managing Director was geïrriteerd om het kennisgebrek van de Nederlandse inkoper.
De inkoper was geïrriteerd in de Managing Director uit India omdat hij niet de kans kreeg belangrijke informatie via de leverancier te verifiëren en marktinformatie van de leverancier te krijgen.
In de Indiase cultuur is feitenkennis heel belangrijk. In een competitief opleidingssysteem wordt feitenkennis continu getest en zijn goede resultaten noodzakelijk voor vervolgstudie. Daarnaast is het belangrijk voor de familie dat kinderen studeren, het goed doen en een betere toekomst voor zichzelf en de familie realiseren. Een studie staken wordt gezien als een schande voor de hele familie.
Naast dit aspect wordt in de Indiase cultuur de hoogste in rang de meeste kennis te hebben. Kennis is belangrijk en kennis is macht. Niet hebben van feitenkennis wordt ook gezien als zwakte.
Dit gedrag wordt deels verklaard door de culturele verschillen gebaseerd op machtsafstand en masculiniteit versus feminiteit.
Neem contact op
info@avesinternational.nl
T: +31 (0) 6 51 58 59 89